dissabte, 20 d’octubre del 2012

Bunyols de vent o lioneses. I feliç dia de les verges!


No fa tants anys, el 21 d'Octubre, Santa Úrsula, a tots els carrers de Mallorca escoltaves colles de joves amb guitarres, guitarrons, panderetes, castanyetes i botelles d'anís, glosant a les seves estimades, al·lotes o pretendents. Després de la serenata, les al·lotes convidaven a bunyols i vi dolç als improvisats artistes.

Amb aquest joc amorós, celebram a Mallorca la festa de Santa Úrsula, verge i màrtir.



Ingredients per aprox. 40 unitats:
300 g de farina
100 ml d'aigua
100 g de margarina
7 ous



Preparació:
Posar en una cassola esmaltada l'aigua i la margarina. Posar la cassola sobre foc viu i quan el líquid bulli, foc dolç. Afegir-hi la farina a poc a poc perquè no es formi grumolls. Remoure contínuament amb una espàtula de fusta. La pasta estarà al punt quan s'emboliqui a l'espàtula.

Posar la pasta en un padàs net i deixar-la refredar.



Una vegada freda, posar-la en un bol i afegir-li els ous, un a un i procurant que la pasta quedi homogènia.
Normalment, els bunyols de vent es fregeixen... però trobo més bons la variant palo o lionesa, fets al forn!

Escalfar el forn a 200º i folrar la safata amb paper per fornejar.
Amb una màniga pastissera, fer bolles del tamany d'un anou. Fornejar durant 25 o 30 minuts.




Un cop freds, tallar-los per la meitat i omplir amb nata, xocolata, crema pastissera, confitura...








Molts d'anys a totes les verges, i bon profit!
Maria. Clau